Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Σύγχρονες όψεις απανθρωποίησης: Αίμα για τις εκπτώσεις στις Η.Π.Α




Ζούμε στον κόσμο της αφθονίας και της υπερκατανάλωσης, όμως η πληθώρα των αντικειμένων που αγοράζουμε εκ των οποίων τελικά πολλά είναι άχρηστα, μας χαρίζουν μια ουσιαστικότερη ζωή; Άραγε έχουμε αντιληφθεί πως οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας δεν καθοδηγούνται από τις προσωπικές μας επιλογές αλλά από τις τάσεις του σύγχρονου lifestyle;

Στις Η.Π.Α τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της "Μαύρης Παρασκευής", ενός εθίμου μετά την γιορτή των Ευχαριστιών. Τότε οι έμποροι των καταστημάτων εν όψει Χριστουγέννων και προκειμένου να τονώνουν την αγοραστική κίνηση, προσφεύγουν σε ασυνήθιστα μεγάλες υπερπροσφορές. Συγκεκριμένα στη Νότια Καλιφόρνια, σε αλυσίδα παιχνιδιών στην πόλη Παλμ Ντέζερτ, δυο πελάτισσες ενεπλάκησαν σε καβγά που οδήγησε στην ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι δυο γυναίκες σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες συνοδεύονταν και ο ένας εκ των δυο ανδρών ήταν αυτός που χρησιμοποίησε όπλο που φέρεται να είχε στην κατοχή του. Ακόμη στο Λονγκ Άιλαντ υπάλληλος αλυσίδας καταστήματος ποδοπατήθηκε χάνοντας τη ζωή του, όταν εκατοντάδες αλλόφρονες πελάτες όρμησαν στο κατάστημα. Παράλληλα αρκετοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ελαφρά τραυματισμένοι.

Μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι εκπτώσεις γίνονται για τον "αχόρταγο" καταναλωτή χρυσή ευκαιρία να αρπάξει όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά αγαθά. Στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του μέσα από τα προϊόντα και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, δεν διστάζει να υποτιμήσει ακόμη και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Το θέαμα εκατοντάδων ανθρώπων να περιμένουν έξω από καταστήματα και να ορμούν σωρηδόν όταν ανοίγει η είσοδος αδιαφορώντας για τον διπλανό τους φανερώνει την ανάπτυξη ενός έντονα εγωκεντρικού τρόπου δράσης.

Η επικίνδυνη συμπεριφορά του σύγχρονου αλλοτριωμένου καταναλωτή δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με τη σιωπή και την έλλειψη επικοινωνίας που απλώνεται ανάμεσα μας. Ο άνθρωπος διακατέχεται από το αίσθημα του ανικανοποίητου, θέλει όλο και περισσότερα για να μπορέσει να νοιώσει κάπως ευτυχισμένος. Ωστόσο για να μπορέσει να δώσει νόημα στη ζωή του και να βρει το λόγο της ύπαρξης του, πρέπει πρώτα να ψάξει μέσα του και μετά γύρω του.




Δεν υπάρχουν σχόλια: